הסגולות של מצוות תפילין
כאב השכינה
ההסבר לכך טמון במשנה במסכת סנהדרין, העוסקת במתן עונש מוות לחוטאים. רבי מאיר אומר שם: "בזמן שאדם מצטער, שכינה מה לשון אומרת? – קלני מראשי, קלני מזרועי". מפרש רש"י: "ראשי כבד עליי וזרועי כבד עליי".
מדובר כאן בחוטא חמור שנתחייב מיתה, חס ושלום. ובכל-זאת צערו של האדם גורם צער גדול לשכינה, עד שהיא אומרת שה'ראש' וה'זרוע' של הקב"ה כביכול כבדים עליו.
תפילין של הקב"ה
המפרשים מסבירים שהראש והזרוע קשורים עם מצוות תפילין, שכן מניחים אותן על הראש ועל הזרוע. חז"ל אומרים שגם הקב"ה מניח תפילין כביכול, אולם בתפילין שלנו כתוב שבחו של הקב"ה ("שמע ישראל… ה' אחד") ואילו בתפילין של הקב"ה כתוב שבחו של עם ישראל: "וּמִי כְּעַמְּךָ יִשְׂרָאֵל גּוֹי אֶחָד בָּאָרֶץ".
וכשם שהנחת התפילין שלנו נעשית על הזרוע והראש, כך גם הקב"ה 'מניח' את התפילין שלו על 'ראשו' ו'זרועו'. לכן כאשר יהודי נענש חש הקב"ה 'כאב' בזרועו ובראשו, שהרי בתפילין נכתב "ומי כעמך ישראל", ואילו כעת מתרחש ההפך משבחם של ישראל.
הגברים מוציאים ידי חובה
נמצא שאף שנשים אינן מניחות תפילין, הרי בתפילין של הקב"ה אין הבדל בין גברים לנשים. הפסוק "ומי כעמך ישראל" כולל את כל בני ישראל, גברים ונשים כאחד, וכאשר אדם מישראל נענש, גבר או אישה, הקב"ה כואב ומתייסר ב'ראשו' ובזרועו', מקומן של התפילין.
כי העניין הרוחני של התפילין קיים גם אצל הנשים, אלא שהן אינן צריכות לקיים בעצמן את המצווה והן יוצאות ידי חובתן על-ידי הנחת התפילין של הגברים. כך מסביר האריז"ל באשר לכל המצוות שנשים פטורות מהן, שאין הכוונה שהמצוות האלה חסרות אצלן, אלא שהן זוכות לכל השפע הרוחני של המצוות האלה על-ידי שהגברים מקיימים את המצוות האלה. וכך גם בעניין מצוות התפילין הנשים זוכות לכל הסגולות של המצווה, הן לאריכות ימים הן להפלת מורא על אויבי ישראל.
(תורת מנחם כרך נא, עמ' 84)